Meditaatioharjoitus – Ajatusten keveys

Tervetuloa Puron meditaatioalkeisiin. Tämä meditaatio on osa Alkeet-sarjaa, jonka kaikki seitsemän jaksoa pääset myös kuuntelemaan Spotifyssa täysin ilmaiseksi. Tutustu edelliseen harjoitukseen, jossa opettelimme löytämään meditaatiolle suuremman tarkoituksen.

Onnittelut! Jos olet seurannut Puron meditaation alkeita, olet päässyt sarjan seitsemänteen eli viimeiseen päivään. Tähän mennessä sinulle on varmasti selvinnyt, että ajatusten nouseminen esiin meditaation aikana on täysin luonnollista. Merkittävä osa harjoitusta onkin itse asiassa sen opettelu, kuinka mieli ohjataan lempeästi takaisin tähän hetkeen. Tarkoitus ei ole siis kokonaan keskeyttää mielen toimintaa, vaan oppia tuomaan huomio nykyhetkeen. Tänään opettelemme vielä yhden visuaalisen keinon päästää irti esiin nousevista ajatuksista.

Asetu nyt mukavasti, ja aloita hengittämällä syvään nenän kautta sisään, suun kautta ulos. Anna uloshengityksen viipyä hieman pidempään kuin sisäänhengityksen.

Seuraavan uloshengityksen aikana voit antaa silmiesi sulkeutua pehmeästi.

Anna hengityksen palautua normaaliksi. Kiinnitä nyt huomiosi ympäristöösi. 

Käännä nyt huomio sisäänpäin omaan kehoosi. Käy läpi kehosi tuntemuksia rauhassa alaspäin etenemällä päälaelta alkaen. 

Kiinnitä huomiosi tämänhetkiseen mielialaasi. Suhtaudu uteliaisuudella siihen, mitä esiin nousee.

Tule nyt tietoiseksi hengityksestäsi. Anna sen virrata vaivattomasti sisään ja ulos, omaan tahtiin.

Ala laskemaan hengityksiä hiljaa mielessäsi. Laske 1 kun hengität sisään, 2 kun hengität ulos. Jatka näin kunnes pääset kymmeneen, ja aloita uudelleen. 

Kun huomaat, että mieleesi nousee ajatuksia, voit kokeilla seuraavaa. Siirrä ajatus mielessäsi silmien eteen, ikäänkuin katsoisit sitä kauempaa. Kuvittele se kuin taideteokseksi, jota katselet muutaman askeleen päästä, niin että pystyt näkemään sen helposti kokonaisuudessaan. Seuraavaksi voit kuvitella, pienen ja kevyen tuulenpuuskan, joka vie ajatuksen pois silmiesi edestä, ja samalla pois mielestäsi. Huomaat, että ajatus ei ollutkaan mitään konkreettista, eikä niin raskasta, ettei kevyt tuulenvire pystyisi haihduttamaan sitä pois.

Nyt voit hetken ajan antaa mielesi olla täysin vapaa. Anna mielesi tehdä mitä ikinä se haluaakaan, ajatella tai olla ajattelematta.

Käännä nyt huomiosi takaisin ulkoisiin tuntemuksiin. Kun olet valmis, voit rauhallisesti avata silmäsi.

Kiitä itseäsi, että olet ottanut tämän pienen hetken itsellesi, ja samalla ison askeleen mielen hyvinvointisi kehittämiseksi opettelemalla meditaation alkeet Puron kanssa. Alkeet-sarjan aikana olemme käyneet yhdessä läpi, mitä meditaation aikana tapahtuu, ja tutustuneet joka päivä syvemmin yhteen vaiheeseen kerrallaan. Voit palata takaisin aikaisempien päivien harjoituksiin, jos kaipaat enemmän harjoitusta jossain tietyssä kohdassa, tai voit tutustua uusiin meditaatioihin sovelluksessamme.