Meditaatioharjoitus – Kehon skannaus (body scan)

Tervetuloa Puron meditaatioalkeisiin. Tämä meditaatio on osa Alkeet-sarjaa, jonka kaikki seitsemän jaksoa pääset myös kuuntelemaan Spotifyssa täysin ilmaiseksi. Tutustu edelliseen harjoitukseen mieleen pulpahtavista ajatuksista.

Tässä harjoituksessa keskitymme siihen kohtaan, jossa käymme kehoa läpi tunnustellen, mitä sille kuuluu tänään. Usein olemme niin kiireisiä ja ajatuksissamme, että kehomme viestit saattavat jäädä meiltä huomaamatta. Siksi käytämme harjoituksessa aikaa tullaksemme tietoiseksi siitä, miltä keho juuri nyt tuntuu. 

Asetu nyt mukavasti, ja aloita hengittämällä syvään nenän kautta sisään, suun kautta ulos. Anna uloshengityksen viipyä hieman pidempään kuin sisäänhengityksen.

Seuraavan uloshengityksen aikana voit antaa silmiesi sulkeutua pehmeästi.

Anna hengityksen palautua normaaliksi. Kiinnitä nyt huomiosi ympäristöösi. Mitä ääniä ja tuoksuja huomaat. Miltä tuoli tai lattia tuntuu allasi.

Käännä nyt huomiosi sisäänpäin omaan kehoosi. Lähde liikkeelle päälaelta, ja käy läpi kehosi tuntemuksia rauhassa alaspäin etenemällä. Voit kuvitella huomiosi toimivan kuin skanneri, joka liikkuu tasaisesti alue kerrallaan eteenpäin.

Käy näin läpi kasvot, niska ja yläselkä, rintakehä. Luo hengitykselläsi rentoutumista kohtiin, jotka tuntuvat jännittyneiltä.

Jatka eteenpäin ja käy läpi käsivarret, kädet, ja sormet. Huomaa tuntemukset, mutta älä tuomitse niitä. Ole utelias. 

Käy läpi keskivartalo, lantio, reidet. Huomaa se, jos joku kohta tuntuu jännittyneeltä tai kipeältä, mutta huomaa myös se, mitkä kohdat tuntuvat neutraaleilta ja rentoutuneilta. 

Jatka vielä edelleen ja käy läpi sääret, nilkat, jalkaterät, ja lopulta varpaat. 

Kiinnitä vielä huomiosi tämänhetkiseen mielialaasi. Älä yritä ohjailla mieltäsi suuntaan tai toiseen, vaan anna tuon tunteen nousta sisimmästäsi. Jälleen, älä tuomitse, vaan ole utelias.

Tule nyt tietoiseksi hengityksestäsi. Älä yritä muuttaa sitä, vaan anna sen virrata vaivattomasti sisään ja ulos, omaan tahtiin.

Ala laskemaan hengityksiä hiljaa mielessäsi. Laske 1 kun hengität sisään, 2 kun hengität ulos. Jatka näin kunnes pääset kymmeneen, ja aloita uudelleen. 

Voit taas kuvitella esiin nousevien ajatusten lipuvan ohitsesi kuin lehdet tyynesti virtaavassa purossa.

Nyt voit hetken ajan antaa mielesi olla täysin vapaa. Anna mielesi tehdä mitä ikinä se haluaakaan, ajatella tai olla ajattelematta.

Käännä nyt huomiosi takaisin ulkoisiin tuntemuksiin. Miltä tuntuu tuoli ja lattia allasi, kätesi sylissäsi. Huomaa ympäristön äänet. Kun olet valmis, voit rauhallisesti avata silmäsi.

Kiitä itseäsi, että otit aikaa rauhoittumiselle tämän harjoituksen avulla. Hengitys on merkittävä osa meditaatioharjoitusta, ja Alkeet-sarjan seuraavassa meditaatiossa käymmekin läpi asioita, jotka helpottavat huomion pysymistä hengityksessä esiin nousevien ajatusten sijasta. Seuraavaan meditaatioon pääset täältä: Meditaatioharjoitus – Keskity hetkeen.