Meditaatioharjoitus – Ohi lipuvat ajatukset

Tervetuloa Puron meditaatioalkeisiin. Tämä meditaatio on osa Alkeet-sarjaa, jonka kaikki seitsemän jaksoa pääset myös kuuntelemaan Spotifyssa täysin ilmaiseksi. Edellisessä Alkeet-sarjan meditaatiossa käsittelimme oikeaa asentoa meditaation aikana.

Tässä harjoituksessa tutustumme siihen, miten meditaation aikana esiin nousevat ajatukset voi nähdä metsän lehtinä, jotka kelluvat rauhaisasti puroa pitkin eteenpäin. Voit sulkea nyt hetkeksi silmäsi, ja kuvitella itsesi metsämaiseman keskelle, istumaan hiljalleen virtaavan puron varrelle. Kun istut hetken paikoillasi, huomaat että puro kuljettaa mukanaan puista irronneita lehtiä. Nämä lehdet ovat kuin ajatuksia, jotka nousevat meditaation aikana esiin. 

Samalla tavalla kuin virtauksen mukana kulkevat lehdet, kun huomaat ajatuksen nousevan pintaan, voit tiedostaa sen olemassaolon, ja antaa sen jatkaa eteenpäin, ilman että tartut siihen kiinni. Huomaa, kun ajatus nousee esiin, tiedosta sen olemassaolo hieman etäämmältä ja anna sen lipua hiljalleen pois. Siinä kaikki, mitä mielessä tarvitsee meditaation aikana tapahtua.

Voit nyt avata hetkeksi silmäsi ja asettua harjoitusta varten mukavasti. Aloita hengittämällä syvään nenän kautta sisään, ja suun kautta ulos.

Seuraavan uloshengityksen aikana voit antaa silmiesi sulkeutua pehmeästi.

Nyt voit antaa hengityksesi palautua normaaliksi. Kiinnitä nyt huomiosi ympäristöösi. Mitä ääniä ja tuoksuja huomaat. Miltä tuoli tai lattia tuntuu allasi.

Tunnustele nyt miltä kehosi tuntuu tänään. Käy läpi tuntemuksia päälaelta alkaen, etenemällä kehoa pitkin alaspäin kohti varpaita.

Tule nyt tietoiseksi hengityksestäsi. Älä yritä muuttaa sitä, vaan anna sen virrata vaivattomasti sisään ja ulos, omaan tahtiin.

Voit alkaa laskemaan hengityksiä hiljaa mielessäsi. Laske 1 kun hengität sisään, 2 kun hengität ulos. Jatka näin kunnes pääset kymmeneen, ja aloita uudelleen. 

Voit kuvitella itsesi takaisin metsämaisemaan, hiljaa virtaavan puron varrelle. Seuraa, kun esiin nousee ajatuksia ja anna niiden lipua lehtien lailla ohitsesi, ilman että tartut niihin kiinni. Keskity vain laskemaan hengityksiäsi.

Nyt voit hetken ajan antaa mielesi olla täysin vapaa. Anna mielesi tehdä mitä ikinä se haluaakaan, ajatella tai olla ajattelematta.

Käännä nyt huomiosi takaisin ulkoisiin tuntemuksiin. Miltä tuntuu tuoli ja lattia allasi, kätesi sylissäsi. Huomaa ympäristön äänet. Kun olet valmis, voit rauhallisesti avata silmäsi.

Kiitä itseäsi, että otit aikaa rauhoittumiselle tämän harjoituksen avulla. Alkeet-sarjan seuraavassa meditaatiossa tutustumme tarkemmin siihen, miten harjoituksen alussa käydään kehon tuntemuksia läpi suhtautuen niihin uteliaisuudella, ja ilman arvostelua. Pääset seuraavaan meditaatioon tästä: Kehon skannaus (body scan).