Meditaatioharjoitus – Suurempi tarkoitus

Tervetuloa Puron meditaatioalkeisiin. Tämä meditaatio on osa Alkeet-sarjaa, jonka kaikki seitsemän jaksoa pääset myös kuuntelemaan Spotifyssa täysin ilmaiseksi. Tutustu edelliseen harjoitukseen, jossa opettelemme keskittymään tähän hetkeen.

Tänään opettelemme tarkastelemaan, mikä vaikutus meditaatiolla on itseemme ja ihmisiin ympärillämme. Voi olla huojentavaa ajatella, että vaikka otamme aikaa itsellemme rauhoittumista ja läsnäoloa varten, on harjoituksella myös epäitsekäs puolensa. 

Asetu nyt mukavasti, ja aloita hengittämällä syvään nenän kautta sisään, suun kautta ulos. Anna uloshengityksen viipyä hieman pidempään kuin sisäänhengityksen.

Seuraavan uloshengityksen aikana voit antaa silmiesi sulkeutua pehmeästi.

Anna hengityksen palautua normaaliksi. Kiinnitä nyt huomiosi ympäristöösi. 

Käännä nyt huomio sisäänpäin omaan kehoosi. Käy läpi kehosi tuntemuksia rauhassa alaspäin etenemällä päälaelta alkaen. 

Kiinnitä huomiosi tämänhetkiseen mielialaasi. Suhtaudu uteliaisuudella siihen, mitä esiin nousee.

Pohdi nyt, mikä sai sinut tänään aloittamaan tämän meditaation. Jos sinut sai aloittamaan esimerkiksi se, että tunnet olosi stressaantuneeksi, kokeile löytää se suurempi haaste tämän stressinä tuntuvan ongelman taustalla. Ehkä haluat opetella tulkitsemaan tunnetilojasi paremmin, vähentää tulevaisuuden murehtimista tai olemaan enemmän läsnä tässä hetkessä. 

Kun olet löytänyt tavoitteen tämän päivän harjoitukselle, mieti seuraavaksi, kuinka tämä henkinen kasvusi auttaa lähelläsi olevia ihmisiä. Esimerkiksi, kun tulkitset paremmin tunnetilojesi muodostumista ja olet enemmän läsnä, tuot iloa ja rakkautta sitä kautta myös heidän elämäänsä. Vaikutuksen piiriä voi laajentaa lähimmäisistä edelleen muihin ihmisiin, joita kohtaat päivän aikana. Voit läsnäolollasi tuoda iloa työkaverille, bussikuskille ja kaupan työntekijälle. Yhä edelleen, hyvillä aikeilla ja teoilla on perhosvaikutus pidemmälle ja pidemmälle maailmaan, kaikkiin eläviin olentoihin. Sido suurempi tarkoituksesi, kuten stressin tunteen vähentäminen, kiitollisuuden lisääminen, tai myötätunnon kokeminen, koskemaan itsesi ja lähimmäistesi lisäksi kaikkia ihmisiä, lähellä ja kaukana. 

Tule nyt tietoiseksi hengityksestäsi. Anna sen virrata vaivattomasti sisään ja ulos, omaan tahtiin.

Ala laskemaan hengityksiä hiljaa mielessäsi. Laske 1 kun hengität sisään, 2 kun hengität ulos. Jatka näin kunnes pääset kymmeneen, ja aloita uudelleen. 

Muista, että jos se helpottaa, voit kiinnittää huomiosi erityisesti yhteen kohtaan hengitystä, kuten kohtaan missä uloshengitys muuttuu sisäänhengitykseksi.

Nyt voit hetken ajan antaa mielesi olla täysin vapaa. Anna mielesi tehdä mitä ikinä se haluaakaan, ajatella tai olla ajattelematta.

Käännä nyt huomiosi takaisin ulkoisiin tuntemuksiin. Kun olet valmis, voit rauhallisesti avata silmäsi.

Kiitä itseäsi, että otit aikaa rauhoittumiselle tämän harjoituksen avulla. Olet päässyt jo pitkälle, ja voit todella olla kiitollinen siitä, että olet ottanut aikaa itsellesi ja hyvinvoinnillesi näiden tekemämme kuuden harjoituksen merkeissä. Seuraavalla kerralla opettelemme vielä yhden visuaalisen keinon päästää irti meditaation aikana esiin nousevista ajatuksista. Pääset seuraavaan meditaatioon tästä: Meditaatioharjoitus – Ajatusten keveys.