Meditointi rauhoittaa mielen

Nainen harjoittamassa meditointia

1. Stressin lievittäminen

Meditaation yksi suurimmista hyödyistä on sen suotuisa välitön vaikutus stressin tuntemiseen. Tähän on monia syitä: hengityksen hidastaminen auttaa kehoa rentoutumaan ja siirtymään pakene-tai-taistele-tilasta lepotilaan. Meditaatio myös alentaa kehon kortisoli- eli stressihormonin määrää. Lisäksi hengitykseen ja nykyhetkeen keskittyminen auttaa pitämään huolestuttavat ajatuksen pois mielestä. Säännöllinen harjoittelu vahvistaa mielen resilienssiä, eli sitä, kuinka palaudut stressaavan tilanteen jälkeen takaisin neutraaliin tilaan. Pitkään meditaatiota harjoittaneet reagoivat stressiä aiheuttaviin ärsykkeisiin kevyemmin, ja heidän mielensä toipuvat stressin aiheuttamista oireista tehokkaammin.

2. Meditointi ahdistuksen ja masennuksen hallinnassa

Koska meditaatiolla pystytään lievittämään stressiä, sen vaikutus kantautuu myös ahdistuksen vähentämiseen. Meditaation säännöllinen harjoittelu auttaa mieltä pysymään tässä hetkessä, joka auttaa siirtämään keskittymistä pois stressiä aiheuttavista ajatuksista. Myös pitkittyneen ahdistuksen eli masennuksen oireita pystytään lievittämään meditaatiolla. Näitä oireita ovat esimerkiksi alakuloisuus, uniongelmat ja ruokahalun häiriöt. Meditaatio toimii hyvin kokonaisvaltaisen mielenterveyden hoitosuunnitelman tukena, erityisesti mindfulnessiin pohjautuvassa stressiä lievittävässä terapiassa (Mindfulness-based stress reduction therapy).

3. Henkinen hyvinvointi

Kiitollisuus ja positiivinen elämänasenne ovat merkittäviä meditaatiosta saatavia hyötyjä. Meditaation avulla voidaan lieventää tulehdusta aiheuttavien välittäjäaineiden reaktiota aivoissa, mikä auttaa estämään kielteisten tunteiden pitkittymistä. Stressaavassa tilanteessa rauhallisena pysyminen ja omien tunteiden tietoinen tarkastelu auttavat suhtautumaan tilanteisiin sopivalla tavalla, ilman ylireagoimista. Ihmisille on luontaista keskittyä enemmän negatiivisiin asioihin, ja antaa niille enemmän arvoa kuin positiivisille asioille. Meditaatioharjoittelu voi auttaa meitä olemaan antamatta arvoa niin paljon negatiivisuudelle, ja jopa vahvistaa positiivisten tunteiden kokemista. Nykyhetkessä eläminen auttaa meitä kiinnittämään huomiomme kaikkiin niihin pieniinkin asioihin, joista voimme olla elämässämme onnellisia ja jotka tuovat päiväämme lisää iloa.

4. Itsetunnon parantaminen ja myötätunto

Meditaation avulla voidaan oppia tuntemaan omaa mieltään paremmin, ja ymmärtää syitä omien reaktioiden taustalla. Meditaation tavoitteena on tarkastella omia ajatuksiaan ja tunteitaan ilman tuomitsemista, mikä voi johtaa yllättävienkin oivallusten äärelle. Syventyneen tiedon avulla voit parantaa itsetuntoasi ja kasvaa entistä paremmaksi versioksi itsestäsi. Meditaation avulla voidaan myös lisätä hyväntahtoisuuden ja myötätuntoisuuden tunnetta niin itseä, kuin myös muita ihmisiä kohtaan.

5. Keskittymiskyky ja muisti

Nykypäivän hektisessä maailmassa meitä monia yhdistää huomion sirpaloituminen, ajatusten harhailu ja kärsinyt keskittymiskyky. Meditaatioharjoituksissa harjoitellaan sitä, miten keskittyminen lempeästi ohjataan esiin nousevista ajatuksista takaisin nykyhetkeen. Tämä on kuin kuntosalitreeniä aivojen keskittymiskyvystä ja tarkkaavaisuudesta vastuussa oleville osille. Päivittäisellä, säännöllisellä harjoittelulla voit syventää ja pidentää keskittymistäsi, sekä auttaa mieltäsi pysymään virkeänä.

Kuuntele Puron meditaatioita.

Puron Alkeet – seitsemän päivän meditaatiokokonaisuus on saatavilla kaikille ilmaiseksi Spotifyn kautta.