Mitä eroa on mindfulnessilla ja meditaatiolla – ja kuinka harjoitella tietoista läsnäoloa helposti arjessa

Olet varmaankin kuullut mindfulnessista ja meditaatiosta, mutta tiedätkö mitä eroa näillä käytännössä on? Vaikka kyse onkin kahdesta eri asiasta, puhekielessä näiden kahden välinen raja helposti hieman hämärtyy. Mindfulnessia ja meditaatiota voidaan kumpaakin harjoittaa monilla eri tavoilla, ja niiden osa-alueet ovat myös vahvasti sidoksissa toisiinsa. Ei ole siis ihme, jos näiden termien välisistä eroista on herännyt pientä epäselvyyttä. Katsotaanpa ensin tarkemmin, miten meditaatio ja mindfulness määritellään, jonka jälkeen opettelemme kuinka kummankin harjoittelua voi helposti lisätä omassa arjessaan.

Meditaatio – kuinka oppia tekemään “ei mitään

Meditaatio tarkoittaa tyypillisesti muodollista, istuma- tai makuuasennosta suoritettavaa meditaatioharjoitusta. Meditaation lajeja ja tyylejä on monenlaisia – sellaisia, jotka keskittyvät myötätunnon lisäämiseen, tietoisuuden laajentamiseen, mielen rauhoittamiseen, sisäisen rauhan kokemiseen ja niin edelleen. Meditaatioharjoitus tarjoaa meille parhaimmillaan suojan maailman kiireiltä ja auttaa meitä ystävystymään oman sisimpämme kanssa.

Harjoitus alkaa yleensä syvillä hengityksillä mukavassa asennossa, kehon tuntemuksien läpikäymisellä ja tietoisuuden tuomisella hengitykseen. Mielen vaeltaessa keskittyminen ohjataan hellästi takaisin hengitykseen. Meditaatiossa vietät aikaa oman tarpeesi mukaisesti yleensä muutamista minuuteista tuntiin tai jopa pidempään.

Mindfulness, eli tietoinen läsnäolo, on tärkeä osa meditaatioharjoitusta, mutta erityisesti keskittyminen ja sen lempeä ohjaaminen tekevät meditaatiosta ainutlaatuisen. Kun ulkoiset ärsykkeet poistetaan, mieli alkaa väistämättä vaeltelemaan täysin odottamattomiin paikkoihin. Meditaation haasteena onkin pitää keskittyminen harjoituksen ankkurissa, useimmiten hengityksessä. Meditaation opettelu on käytännössä “ei minkään” tekemisen opettelua, vaikka vaeltelevan keskittymisen ohjaaminen osaakin välillä tuntua kovalta työltä. Säännöllisen harjoittelun avulla voit tulla oman sisäisen maailmasi puolueettomaksi tarkkailijaksi, ja suhtautua ajatuksiisi ja tunteisiisi ilman arvostelua.

Harjoittelemalla huomion ohjaamista ja keskittymistä meditaatioharjoituksessa, voit mahdollistaa enemmän tietoista läsnäoloa, eli mindfulnessia, jokapäiväisessä elämässä. 

Mindfulness – tule tietoiseksi tästä hetkestä

Mindfulness on yksinkertaisesti sitä, että kiinnität huomiota tähän hetkeen ja olet täydellisesti läsnä siinä mitä teet. Silloin huomaat kirkkaasti ympäröivän maailman sekä miten omat ajatuksesi, tunteesi ja käyttäytymisesi vaikuttavat siihen.

Tietoisen läsnäolon harjoittamiseen on monia keinoja, ja käytännössä mindfulnessin elementtejä voit yhdistää mihin tahansa päivän aikana tapahtuvaan tekemiseen: syömiseen, kävelemiseen, siivoamiseen, tai vaikkapa keskusteluun läheisen kanssa. Mindfulness on ohjatun harjoituksen sijaan enemmänkin mielentila tai asenne, jolla sitoudut toimintaan tarkoituksella olla sataprosenttisesti läsnä. Tietoista läsnäoloa voit lisätä hidastamalla, kiinnittämällä täyden huomiosi käsillä olevaan asiaan, keskeyttämällä mahdollisen tuomitsemisen ja arvostelun, ja heittäytyminällä täysillä siihen kokemukseen, joka tapahtuu tässä ja nyt.

Tietoista läsnäoloa voi siis meditaatiosta poiketen harjoittaa milloin tahansa, missä tahansa ja kenen kanssa tahansa – olemalla vain täysin mukana tässä ja nyt. Mielellä on valitettava tapa vaeltaa tästä hetkestä täysin muihin ajatuksiin, toiveisiin, pelkoihin ja suunnitelmiin, nykyhetken jäädessä automaattiohjauksella suoritettavaksi. Kun olet tietoisesti läsnä, olet aktiivisesti mukana toiminnassa kaikilla aisteillasi, tuoden itsesi takaisin tähän hetkeen.

Kuinka opetella tietoista läsnäoloa

Meditaatio on harjoitus, jonka avulla voidaan kehittää erilaisia ​​ominaisuuksia, kuten myötätuntoa, kiitollisuutta, luovuutta, ja myös tietoista läsnäoloa. Mindfulness taas kuvaa tietynlaista mielenlaatua, jota voidaan kehittää missä ja milloin tahansa, myös meditaatioharjoituksen avulla.

Lyhyesti:

  • Meditaatio on tietyn ajan kestävä harjoitus, jonka aikana keskittyminen ohjataan ankkuriin, esimerkiksi hengitykseen. 
  • Mindfulness on tietoista läsnäoloa tässä hetkessä, ja täyden huomion antamista käsillä olevalle asialle.

Ihmiset käyttävät valveillaoloajastaan suuren osan ​​ajattelemalla jotain muuta kuin mitä sillä hetkellä tekevät. Tällainen vaeltava mieli viettää tarpeettoman paljon aikaa keskittyen menneisyyteen, tulevaisuuteen tai huolehtimiseen siitä, “mitä jos”. Tässä seuraa helppo mindfulness-harjoitus, joka auttaa palautumaan tähän hetkeen: Kokeile kiinnittää täysi huomio johonkin aivan arkipäiväiseen tekemiseen, vaikka käsien pesuun, teen keittämiseen, tai kodin järjestelyyn. Haasta itsesi huomaamaan, mitä kaikkea uutta löydätkään tuosta kokemuksesta, esimerkiksi:

  • Huomaa kämmeniesi urat, saippuan tuoksu, veden lämpötila ja virtaava ääni, ihosi sileät ja karheammat kohdat, pyyhkeen pinta, vastapestyjen käsien tunne
  • Miten teelehtien väri ja aromi liukenee kuumaan veteen, kuinka vesihöyry leijailee kupin yllä, miten aistit teen tuoksun, maun ja suutuntuman
  • Kotisi kalusteiden ja tekstiilien erilaiset värit ja pinnat, tuoksut, raikas ilma joka virtaa huoneeseen, pienet yksityiskohdat jotka olet jo ehkä unohtanut, kuten valokuvat ja muistoesineet

Edelliset ovat vain esimerkkejä, ja oma kokemuksesi voi olla täysin toisenlainen. Oleellista on, että et anna ajatustesi vaeltaa, vaan pidät jakamattoman huomiosi tässä hetkessä ja tekemisessä. Toistamalla läsnäoloharjoituksen päivittäin, autat kehittämään keskittymistä, tietoisuutta, kiitollisuutta ja rauhan tunnetta. Sanotaan, että vaeltava mieli on onneton mieli, mikä pitääkin usein paikkansa. Onnen hetket koetaan parhaimmillaan tässä ja nyt.

Meditaatioharjoituksia varten löydät blogistamme ohjattuja meditaatioita, esimerkiksi rennon keskittymisen ylläpitämiseen ja vaeltavan mielen lempeään ohjaamiseen. Löydät Spotify-kanavaltamme useita erilaisia meditaatioharjoituksia, joita voit kuunnella täysin ilmaiseksi.