Binaural beats – kuinka syventää meditaatiota binaural-äänten avulla

Binaural beats (joita kutsumme tässä binaural-ääniksi) ovat illuusioääniä, jotka toimivat apuna rentoutumiseen, ahdistuksen lievittämiseen, keskittymisen lisäämiseen ja meditatiivisen tilan saavuttamiseen. 

Mikä on binaural beat?

Lähdetään liikkeelle siitä, mitä binaural-ääni tarkoittaa ja miten se syntyy. Kun korvasi kuulevat yhtäaikaisesti kaksi säveltä, kummankin eri korvassa, ne tulkitsevat sävelten välisen eron yksittäisten sävelten lisäksi. Tämä aivojen tulkitsema äänten erotus on auditiivinen- eli kuuloaistin illuusio. Jos siis kuulet oikeasta korvasta sävelen taajuudella 100 Hz, ja vasemmalla korvalla taajuudella 110 Hz, aivot kuulevat myös äänten erotuksen eli taajuuden 10 Hz. Oleellista on, että kaksi säveltä kuuluvat eri korvista, joten kuulokkeiden käyttäminen on välttämätöntä binaural-illuusioäänen aikaansaamiseksi.

Binaural-ääntä hetken aikaa kuunneltuasi aivoaaltosi alkavat resonoimaan tämän illuusioäänen värähtelyn kanssa. Riippuen siitä, millä taajuudella binaural-ääni soi, aivojen värähtely voi hidastua tai kiihtyä. Rauhoittavan illuusion aikaansaamiseksi kummankin sävelen täytyy olla taajuudeltaan alle 1000 Hz, ja korkeintaan 30 Hz päässä toisistaan. 

Erityyppiset binaural-äänet vaikuttavat meihin eri tavoin, ja sävelten väliset erotukset luokitellaan seuraavasti

  • Delta (äänten erotus 1-4 Hz): yhdistetty syvempään uneen aivojen EEG-mittauksilla
  • Theta (äänten erotus 4-8 Hz): yhdistetty REM-uneen, ahdistuksen lieventämiseen, meditatiivisen ja luovan tilan saavuttamiseen
  • Alpha (äänten erotus 8-13 Hz): yhdistetty rentoutumiseen ja positiivisuuden lisäämiseen
  • Beta (äänten erotus 14-30 Hz): yhdistetty keskittymiskyvyn paranemiseen, ongelmanratkaisuun ja muistin kehittämiseen

Binaural-äänien säännöllinen kuunteleminen on useissa tutkimuksissa todettu vähentävän koettua ahdistusta, ja lisäksi sen on todettu pidentävän ja syventävän unta.

Toimiiko binaural-ääni kaikille?

Binaural-äänet eivät vaikuta kaikkiin yhtä voimakkaasti. Mutta vaikka sen tuottaman aivojen värähtelytaajuuden muutoksen ottaisi pois laskuista, meditaation taustalla soiva ääni voi helpottaa keskittymistä ja vähentää ajatusten harhailua. Siksi olemme lisänneet useiden Puron meditaatioiden taustalle binaural-äänen, jotta rentoutuneeseen tilaan pääseminen olisi helpompaa ja meditatiivinen tila olisi voimakkaampi.

Puron sovelluksessa pääset myös kuuntelemaan binaural-äänien päälle luotuja äänimaailmoja, joissa ei ole lainkaan puhetta. Näitä voit kuunnella esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa, oman meditaatiosi taustalla tai kun haluat tehostaa keskittymistä. 

Kun äänenvoimakkuus pidetään miellyttävällä tasolla, ei binaural-äänien kuuntelemisella ole todettu olevan havaittuja haittavaikutuksia. Varmuuden vuoksi binaural-äänten kuuntelemista ei kuitenkaan suositella epileptikoille ja henkilöille, joilla on mielenterveysongelmia.